3D tisk a intraorální skener: Zkušenost MDDr. Maroše Seryje

3D tisk a intraorální skener: Zkušenost MDDr. Maroše Seryje

3D tisk se stává stále užitečnější a dostupnější technologií i pro zubní ordinace. V současné době řeší zavedení inovací včetně intraorálních skenerů 10-15 % zubních ordinací. Jednou z nich je i brněnské zubní centrum Skydent. V tomto článku se s námi MDDr. Maroš Seryj podělí o své zkušenosti s využíváním 3D tisku a IO skeneru ve své každodenní práci.

Jak používáte 3D tisk?

V praxi tiskneme dělené modely, na kterých lze kontrolovat přesnost dosedu korunky. Dále wax up modely, individuální otiskovací lžíce. Když přijde pacient, který má zájem o celkovou snímatelnou náhradu, jsme schopni během jednoho sezení zhotovit digitální otisk patra a na počkání nechat vytisknout individuální otiskovací lžičku. Tímto způsobem ušetříme pacientovi jednu návštěvu na křesle.

V tiskárně je možné vytisknout i celkovou snímatelnou náhradu, ale toho se zatím obáváme, protože musíme myslet na stupeň polymerace materiálu (monomery jsou při kontaktu s DÚ toxické) a biokompatibilitu tekuté pryskyřice a estetické hledisko. Samozřejmě velké laboratoře s tiskárnou s násobně větší investicí toto už zvládnou taky. Možnost zhotovení celkové náhrady na 3D tiskárně  je ovlivněno výběrem resinu, který musí být schválen pro použití v ústní dutině, a výkonem 3D tiskárny.

Dále máme vytištěné esixové dlahy s kompozitní náhradou zubu, když pacient nečekaně ztratí zub nebo okamžitý implantát. Je možné nechat si vytisknout provizorní práce, ale my dáváme přednost frézování.

Teoreticky bychom mohli vytisknout i šablony pro řízené zavádění implantátů, ale náš současný CAD software nám neumožní spárovat scan z primescanu  s CBCT snímkem.

Provizorní práce - výhody 3D tisku oproti frézování a naopak

Největší výhodou 3D tisku oproti frézování je, že můžete tisknout více prací současně. Teoreticky lze na platformu umístit až 60 zubů. Rychlost tisku je dána tloušťkou jedné vrstvy materiálu. Čím detailnější chceme práci mít, tím tenčí vrstvu tisku zvolíme. Jsme omezeni aktuálními možnostmi tiskárny,  velikostí platformy a výkonem.  

S laboratorní frézou se vždy tvoří pouze jedna korunka.  To znamená, že pro zhotovení 3 provizorních korunek je třeba počítat s cca 50 minutami. Výhodou je však lepší estetika. Existují puky z PMMA, které jsou na průřezu různě probarevné (multicolor). Zubní technik může korunky v softwaru umístit tak, aby byly na krčku opáknější než na incizi resp. okluzi.

Cena za provizorní korunku je u obou možností cca stejná pokud nebudeme kalkulovat s celkovým frézovacím časem, pak vyhraje 3D tisk. Cena za práci je přibližně 20-50 korun dle materiálu.

Na co si dát pozor před nákupem intraorálního skeneru?

Pro nás bylo důležité, jak dlouho je skener na trhu, naše předchozí zkušenost,  výdrž baterie, hloubka scanu, uživatelská přívětivost a možnost jednoduché manipulace a  dezinfekce. U skeneru Primescan můžete používat hlavu s externě připojeným počítačem, nebo si můžete pořídit skenovací hlavu připojenou k mobilnímu stolku s displejem a dotykovou klávesnicí.

My jsme použili druhé řešení, protože usnadňuje dezinfekci po pacientech. Stejně tak kontrola scanu nebo případné opakované skenování místa je "uživatelsky přívětivější". Skener se připojuje kabelem do elektrické sítě, takže není problém s baterií. Hlava je kryta tvrzeným sklem, takže se snadno dezinfikuje a nehrozí, že by elektronika přišla do styku jak s krví nebo slinou tak s dezinfekčním prostředkem.

Nevýhodou je velikost hlavice. Zatím jsme se však ani jednou nesetkali s tím, že by pro velikost hlavice byl problém jakoukoliv práci skenovat.

 

Jaký postup jste použili ke skenování místa preparace?

-        Aplikuji retrakční pastu do sulcu kolem místa preparace

-        Teflon rozříznu podélně na polovinu a vložím ho do sulcu

-        Opláchnu přebytečnou retrakční pastu

-        Kondenzuji, přičemž dbám na to, abych nenarušil biologickou šířku zubu

-        Pokud se nám nepodařilo dostatečně retrahovat měkké tkáně, použijeme “dvojkové” vlákno

-        Po chvíli vlákno opatrně vyjmeme a naskenujeme

Alternativou je počkat 2-3 týdny, až se dáseň v okolí preparace mírně zahojí a my budeme schopni pořídit digitální otisk bez výrazného krvácení.

 

Úspory financí

Nákupem intraorálního skeneru ušetříte nejvíce peněz za nákup otiskovacích materiálů. Lékař jednoduše vypočítá návratnost na základě počtu protetických prací zhotovených za měsíc na jedno křeslo. K tomu je třeba připočítat chybné otisky.

Výhodou je možnost tisku vlastních studijních modelů a wax upů. Jeden takový model stojí méně než 100 korun. Cena provizorní vytištěné nebo  vyfrézované korunky se pohybuje kolem 20-50 korun.

 


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.