Komunikace s digitální laboratoří - možnosti exportu a příjem skenů

Komunikace s digitální laboratoří - možnosti exportu a příjem skenů

Komunikace s digitální laboratoří - možnosti exportu a příjem skenů

V minulém článku jsme si povídali o tom, jak můžeme skenovat z více zařízení pomocí služby Trios Share. V tomto článku se podíváme blíže na proces odeslání skenu do digitální laboratoře (resp. frézovacího centra) nezávisle na skeneru a CAD systému, který laboratoř používá. Jaké formáty skenů existují?

Jaké existují formáty pro export skenu?

Po naskenování máme možnost zubní laboratoři poslat soubor v různých formátech. Tento export napříč formáty v dnešní době umožňují skenery od 3Shape i Dentsply Sirona. Takže nelze hovořit o "uzavřeném systému".

STL (Stereolitografie) - tento formát je jedním z nejběžnějších a používá se k reprezentaci trojrozměrných povrchů. STL soubory neobsahují informace o barvě a jsou často používány pro tisk 3D modelů. Sken jedné čelisti zabírá prostor zhruba 30 MB.

PLY (Polygon File Format)- na rozdíl od STL obsahuje informace o barvě. Sken jedné čelisti zabírá prostor zhruba 15 MB.

V případě, že zubní laboratoř disponuje softwarem od daného výrobce skeneru, jeho uživatelé mají zjednodušený export dat v nativním formátu. Více o tom v dalším odstavci.

Zvažujete přechod na digitální workflow? Máme za sebou více než 250 úspěšně nainstalovaných skenerů značek 3Shape a Dentsply Sirona. Podporu na dálku i na místě Vám po převzetí bude poskytovat David Kodálík.

Jak zubní laboratoř přijme soubor (.ply, .stl, nativní Trios formát)? 

Existují 3 způsoby, jak zubní lékař může zaslat sken.

  1. Zubní laboratoř disponuje modelačním systémem od 3Shape - Dental System
  2. Příjem dat pomocí 3Shape Inbox
  3. Zaslání a příjem dat jinými způsoby

(1) Dental System

Tento modelační systém je alternativou ke CAD softwaru Exocad. Pokud jím zubní laboratoř disponuje, zubní lékař si na ploše počítače vyhledá zubní laboratoř a ke skenu vytvoří digitální štítek. Na štítku má technik informace o:

  • typu požadované protetické práce
  • materiálu
  • přiložené fotografie
  • deadline
  • další poznámky k práce

Následně zubní lékař zašle přes cloudové úložiště 3Shape do laboratoře sken, kde má technik všechna data. V cloudovém úložišti 3Shape Communicate jsou evidovány všechny kazuistiky.

Tento způsob šetří čas zubního lékaře. Je uživatelsky nejpřívětivější a lékař tímto způsobem pohodlně odkomunikuje základní požadavky technikovi.. Zároveň je možné se vrátit k případům (skenům) z minulosti.

(2) Příjem dat pomocí 3Shape Inbox

V případě, že zubní laboratoř nedisponuje modelačním systémem 3Shape Dental System, je možné zakoupit službu 3Shape Inbox, díky které zubní lékař vytvoří podobný digitální štítek.

Zubní laboratoř dále pracuje s .STL nebo .PLY formátem skenu v jiném modelačním systému (např. Exocad).

(3) Zaslání a příjem dat jinými způsoby

Velikost .STL a .PLY souborů umožňuje zaslat soubory jako přílohu v mailu. Je nutné mít na paměti, že se jedná o zdravotní informace pacienta a proto by měl být obsah komunikace a příloh adekvátně chráněný.

I Sirona má samozřejmě svůj inbox pro laboratoře. Jedná se o Sirona Connect Case Center, pomocí něhož můžete také přijímat skeny z jejich skenerů. Díky tomu má pak laboratoř ten nejlepší přehled o zaslaných pracích, pro lékaře je toto řešení rychlejší a efektivnější. Takto přijaté skeny následně můžete z Connect Case Centra vyexportovat jak ve formátu stl., tak i v přímém formátu pro práci v exocadu.

 


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.