"Dočasný je zub, ne naše ošetření” aneb hard-skills v pedostomatologii podle MDDr. Anny Macurové

"Dočasný je zub, ne naše ošetření” aneb hard-skills v pedostomatologii podle MDDr. Anny Macurové

"Dočasný je zub, ne naše ošetření” aneb hard-skills v pedostomatologii podle MDDr. Anny Macurové

Také vás někdy láká zapomenout na pravidla a lege artis postupy při prohlídce dětských zubů? Slovy MDDr. Anny Macurové z Blanc Dental Studio, "dočasný by měl být pouze zub, nikoliv naše ošetření".

V dnešní “ochutnávce” kurzu se budeme zabývat "hard-skills" při ošetřování dětského pacienta. Pro více informací o kurzech od paní doktorky a týmu lékařů z Blanc Dental Studio sledujte naše webové stránky a Blanc Academy.

Odstranění zubního kazu

Při odstraňování zubního kazu máme možnost selektivní nebo úplné exkavace. Nelze říci, že některá z nich je správná nebo špatná, protože každá má své indikace. V případě hlubokého kazu zasahujícího do blízkosti pulpy (což je velmi častá situace na dočasných molárech) se však přikláníme k selektivní exkavaci a snažíme se zachovat vitalitu dřeně. Při rozhodování o typu exkavace bereme v úvahu stav zubní dřeně a rentgenový snímek. Caries detector v tomto případě používáme jako kontrolní, nikoli jako hlavní ukazatel razance exkavace. Platí, že okraje kavity by měly být dokonale vyčištěné.

Na provizorním zubu nesmíme zapomínat na pravidla kvalitní adheze, která je důležitá u rozsáhlých defektů a rozhoduje o  dlouhodobé prognóze našich rekonstrukcí.

"Ve srovnání s konvenčním ošetřením byla nižší míra selhání při Hallově technice a selektivní exkavaci v dočasném chrupu a při selektivní exkavaci a postupném odstraňování infikované dřeně ve stálém chrupu."

Interventions for treating cavity or dentin carious lesions, 2021; 2021(7): CD013039

Reverzibilní poškození kostní dřeně

Při selektivní exkavaci není chybou použít GIC nebo MTA jako podložku, ale léčba funguje i bez ní. Daleko důležitější je správné hermetické uzavření dutiny. Pacient by měl být vždy informován o tom, že jsme zvolili cestu selektivní exkavace, aby při změně zubního lékaře nevznikl dojem podkažené výplně.

Pokud zvolíme cestu pulpotomie, měla by být oblast dřeně absolutně dočištěna. Je důležité, aby byl strop pulpální dutiny důkladně zbroušen sterilním diamantovým nástrojem. Je nutné odstranit převislou sklovinu, pod níž se často nachází infikovaná dřeň, která může být zdrojem krvácení. Zhodnotíme stav a reverzibilitu zánětu pulpy na základě vizuální aspekce a klinického stavu.

Dezinfekci a zastavení krvácení provedeme pomocí pelet namočených v 2,5% roztoku NaClO/fyziologického roztoku. Pokud po 1-2 minutách nejsou známky ústupu krvácení, opět odstraníme část infikované dřeně sterilní diamantovou kuličkou a takto postupujeme, dokud dřeň nepřestane krvácet nebo nepřistoupíme k pulpektomii.

Častou výčitkou starších kolegů je nízká úspěšnost pulpotomie. Při použití hydroxidu vápenatého je míra neúspěšnosti až 60 %. Proto v dnešní době volíme jako překrývací materiál častěji kalciumsilikátové cementy. Úspěšnost při použití kalciumsilikátového cementu jako překrývajícího materiálu ve vrstvě 1,5-3 mm a následném ošetření kompozitní výplní/SSC je přibližně 92 %.

Ireverzibilní  poškození kostní dřeně

Úspěšnost endodontického ošetření je velmi závislá na konkrétní anatomii zubu, spolupráci pacienta a velikosti apikálního otvoru. Celkově je tento přístup složitější než stejný postup u stálých zubů, proto rádi dáváme přednost parciální pulpotomii před pulpektomií, kdykoli je to možné.

Další možností je zvolit techniku LSTR (Lesion Sterilization and Tissue Repair). Cílem této terapie je odstranit bakterie z kořenových kanálků sterilizací léze pomocí kombinace antibiotik a podporou reparace a regenerace tkání přirozenými reakcemi tkání pacienta. Techniku LSTR lze použít při patologické resorpci kořene, kdy je naší prioritou udržet zub na místě po dobu kratší než 1 rok.

Use of Non-Vital Pulp Therapies in Primary Teeth - 2020 Sep 15;42(5):337-349.

(Zdroj: Shutterstock)

Plnění

Základní podmínkou je resorbovatelný materiál kořenové výplně. V současné době se používá pasta z hydroxidu vápenatého s jodoformem a zinkoxideugenolový cement. Při rozhodování, který materiál použít, bereme v úvahu především věk pacienta a stav resorpce kořenů.

Jodoformová pasta se resorbuje obvykle do 2 let a pacient při protlačení foramen necítí žádnou bolest. Zinkoxideugenolový cement se resorbuje pomaleji, ale při protlačení může pacientovi způsobovat subjektivní těžkosti a z dlouhodobého hlediska může být dokonce překážkou erupce.

Chcete se dozvědět více o "hard-skills" v pedostomatologii? Jaké postupy jsou dnes považovány za lege artis? Jak se rozhodnout mezi různými možnostmi záchrany zubu? Jak zabránit posunu zubu po extrakci? Tématům prevence, pečetění, izolace, výplňové terapie, endodontického ošetření, mezerníků a extrakcí jsme se v tomto článku nevěnovali. Paní doktorka se jim však podrobně věnuje ve svých kurzech. Pokud byste však chtěli získat odpovědi podložené studiemi, rádi vás uvidíme na dalším z našich kurzů nebo na kurzech Blanc Academy.


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.