Sterilizace v praxi: Správné postupy v zubní ordinaci - díl I.

Sterilizace v praxi: Správné postupy v zubní ordinaci - díl I.

Sterilizovat – nesterilizovat, dezinfikovat – nedezinfikovat, mýt či nemýt?

V praxi se často setkáváme s rozpaky, jak ten či onen výrobek udělat pro pacienta bezpečný z pohledu biologického znečištění, a přitom neublížit výrobku, sobě, kolegům a pacientovi samému.

 

Odpovědi na otázky jak, či zda vůbec lze výrobek sterilizovat, čistit a dezinfikovat, by nám přitom měl dnes už dát jednoduše výrobek sám. Stačí si všímat značek, které musí být v souladu s legislativou Evropské unie MDR (Medical Device Regulation) na obalu nebo přímo na povrchu výrobku uvedeny.

Pojďme se na ty nejběžnější značky podívat.

Výrobek je na jedno použití – je buď z takového materiálu, že při sterilizaci bude poškozen (např. infuzní sety), nebo ji sice možná přežije, ale vzhledem ke  
struktuře nelze dosáhnout biologické bezpečnosti (profylaktický kartáček).
  Výrobek může být očištěn pomocí termodezinfektoru nebo myčky
Výrobek může být autoklávován (sterilizace párou) při teplotách do 134 °C. Druh sterilizace je již v logu přesně určen (vlnovka ve spodní části loga)
Výrobek může být sterilizován maximálně při teplotách do 180 °C. Druh sterilizace není přesně určen, můžeme tedy použít horkovzdušný nebo parní sterilizátor.

 

Příklad 1: značka na obalu výrobku  

Příklad 2: značka na povrchu výrobku 

 

 

Je smutnou realitou, že ne všichni výrobci již legislativu EU splňují, a na trhu tak stále můžeme najít a koupit výrobky, které tyto značky neobsahují. Jak nakládat s takovým výrobkem pak můžeme zřejmě najít pouze v návodu, je-li jaký. 

Ne každé CE logo totiž znamená výrobek splňující bezpečnostní, zdravotní i environmentální požadavky EU. Můžeme se setkat s velmi podobným logem znamenající China Export. Tyto výrobky pochopitelně legislativu o zdravotnických prostředcích a návodných značkách na obalech vůbec nesplňují. 

Dobrá, víme tedy obecně, jak s výrobkem zacházet. Pro detailnější instrukce samozřejmě musíme nahlédnout do návodu. Jak ale prostředek před sterilizací správně připravit?

I zde můžeme najít dvě obecná pravidla:

1.    POUZE ČISTÉ MŮŽE BÝT STERILNÍ

Povrch MUSÍ být zbaven všech mechanických a chemických nečistot. Nelze si představovat, že vložením do sterilizátoru lze zahubit mikroorganismy pod anebo v nánosu nečistoty. Nezbývá než použít kartáček, ultrazvuk (nikdy nepoužívat na násadce, kolénka a ostré nástroje) nebo myčku či termodezinfektor k mechanickému odstranění nečistot. Následným oplachem je pak nutno odstranit i zbytky chemikálií (např. dezinfekcí).

Znečištěný endodontický rotační nástroj – snímek mikroskop

 

2.    DO STERILIZÁTORU VŽDY SUCHÉ

Ať už jsou výrobky před sterilizací baleny v kazetách nebo v jiných obalech, je nutné je vkládat do přístroje suché. Jenže po nutném oplachu pro odstranění mechanického i chemického znečištění jsou výrobky dost mokré, navíc řada z nich má v sobě duté části. Sušení můžeme výrazně urychlit a zkvalitnit pomocí stlačeného vzduchu. 

   

Pistole Q-dry umožňuje nejen rychle osušit povrchy výrobků, ale i vytlačit vodu z turbínek a násadců.

 

Příprava výrobku je však mnohem složitější a plná nástrah a výjimek. Pokud chcete vědět, jak na to, přečtěte si pokračování – Všichni stejně?

 

Tento článek není, a ani nemůže být, výkladem legislativy platné v ČR a EU, či návodem k použití – jeho záměrem je informovat o obecných pravidlech a doporučeních při nakládání s lékařskými prostředky.

 

 


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.