Sterilizace v praxi: Správné postupy v zubní ordinaci - díl III.

Sterilizace v praxi: Správné postupy v zubní ordinaci - díl III.

Dezinfektor, myčka – vyhozené peníze nebo skvělý pomocník?

 

 

Při přípravě nástrojů před sterilizací musíme udělat tyto kroky:

  • Předmytí
  • Oplach 1
  • Mechanické čištění
  • Oplach 2
  • Sušení

 

 

 

Nebo v případě násadců kolének a turbínek tyto:

  • Vnější čištění
  • Sušení
  • Vnitřní čištění a mazání

 

Teď si představte, že by existoval přístroj, který to všechno udělá za vás!

Kolik by se tím ušetřilo času a práce. A ten přístroj opravdu existuje – jmenuje se termodezinfektor.

Co to je? Lidově řečeno, je to myčka, která však pomocí teploty (termo) a chemických prostředků (dezinfektor) zvládne nejenom umýt, ale i dezinfikovat vložené nástroje. Zvládne tedy perfektně body Předmytí a Mechanické čištění. Přitom pochopitelně zvládne i Oplachy a Sušení (některé aktivně pomocí proudu teplého vzduchu, některé jenom tím, že otevřeme dvířka a z vyhřátých nástrojů se voda brzy odpaří).

 

A zvládne to i s kolénky a turbínkami? Vždyť nám bylo řečeno, že ty do dezinfekce nesmí, protože se zničí uvnitř těsnění a zoxidují.

ANO, některé termodezinfektory mají přímo určené porty, na které se násadce nasunou a v průběhu cyklu jsou umyty nejenom zvenčí, ale i bezpečně zevnitř.

Je ale pravdou, že do násadců je i po umytí v termodezinfektoru stále nutno aplikovat servisní olej.

Proč tedy není termodezinfektor u nás rozšířen? Kvůli ceně? Nákladnému provozu?

Důvod můžeme najít především v tom, že nám jaksi nezapadá do klasického pracovního dne sestry. Většinou jsou totiž zvyklé dělat přípravu před sterilizací (mimo kroku předmytí) po skončení ordinačních hodin. A stejně tak přistupují i k termodezinfektoru. Jenže mycí program trvá většinou minimálně hodinu. Je to sice bez námahy, bez rizika kontaminace a velmi kvalitně provedeno, ale „ruční“ varianta, ač je pracná, nebezpečná a přes všechnu snahu a píli ne vždy se zaručenou kvalitou, je přeci jenom mnohem rychlejší. Žádnou sestřičku nebaví čekat na skončení cyklu a potom ještě zabalit, ošetřit násadce olejem a vložit do autoklávu.

V praxích, kde pozměnili pracovní rytmus a přístroj zapínají během dne, vykazuje tato technologie značná pozitiva ke spokojenosti celého personálu.

 

Tento článek není, a ani nemůže být, výkladem legislativy platné v ČR a EU, či návodem k použití - jeho záměrem je informovat o obecných pravidlech a doporučeních při nakládání s lékařskými prostředky.

 


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.