Digitální revoluce v zubní praxi: Jak technologie mění péči o pacienty

Digitální revoluce v zubní praxi: Jak technologie mění péči o pacienty

Jak digitální pracovní postup mění možnosti léčby? Nejde přitom jen o úspory a náklady na tisk materiálů. V tomto článku jsme vyzpovídali doktora MUDr. Petra Hajného na téma digitálního workflow, přičemž on sám nám přiblížil své začátky v digitální stomatologii.

1. Jak integrace digitálních technologií zlepšila celkovou efektivitu a pracovní postupy ve vaší zubní ordinaci?

Je mnoho digitálních technologií v zubních ordinacích a tím prvním krokem k digitalizaci byly rentgenové snímky. Samozřejmostí dnes jsou také digitální fotoaparáty. No a pro mne dnes již nepostradatelné intraorální scannery. Všechny tyto přístroje přinesly zejména zrychlení a zefektivnění práce a díky tomu možnost vyvíjet nové léčebné postupy a zkoušet nové nápady.

2. Můžete vyzdvihnout konkrétní digitální nástroje nebo technologie, které měly významný dopad na péči o pacienty?

Dopad na způsob péče o pacienty mají zcela určitě všechny nové technologie. Digitalizace znamená objektivizaci, reprodukovatelnost, snadnou komunikaci a možnost vidět to, co jsme dříve jen předpokládali. Tady bych jako zásadní rád vyzdvihl CT snímky a okluzní analýzu T-scan.

3. Představte si, že zakládáte novou praxi "na zelené louce". Co byste udělali abyste poskytli pacientům lepší péči a zároveň zvýšili efektivitu od samého začátku?

To je snadná odpověď. Křeslo s digitální radiovisiografií, CT a intraorální scanner.

4. Jak využíváte 3D tisk? Co všechno máte vytištěno (modely, chirurgické šablony, provizoria, ...)?

Dříve jsem 3D tisku věnoval hodně času, ale dnes jej používám spíše okrajově. Nejvíce na modely, ale většinu protetických prací vyrábím bez modelů. Provizoria, mockupy, nebo testovací prototypy již raději opět frézuji. Důvodem je hlavně údržba tiskárny, toxicita tekutých materiálů pro tisk a celkově časová náročnost.

Pro výrobu implantačních šablon je samozřejmě tisk nutný.

5. Jak se liší postup digitálního snímání emergence profilu od analogového přístupu? Využíváte možnost frézování individuální abutmentu?

Ano, ano. Tady je rychlost digitálního snímání absolutní výhodou, oproti otisku. Chcete-li zaznamenat tvar měkkých tkání okamžitě po vyjmutí vhojovacího válečku, či provizorní korunky, pak selektivním skenováním této rychle se měnící lokality dokážete záznam provést doslova ve vteřině. Stejně tak jsme schopni vyrábět individuální abutmenty, nebo vhojovací válečky třeba hned v rámci implantační fáze.

6. Jaké další možnosti přineslo používání IO skeneru do vaší praxe, které jste s analogovým přístupem neměli?

Záznam 3D obrazu zubů, ale i měkkých tkání umožňuje jednoduše posoudit jakékoliv změny v čase. Při spojení několika skenů pořízených s časovým odstupem lze vidět i mikroskopické změny ve všech skenovaných strukturách a tím odhalit třeba abraze, posuny zubů, ústup parodontu, či jeho hojení.

Ve spojení s digitálním měřením skusu T-scanem lze nyní zobrazení jednotlivých kontaktů spárovat s 3D modelem a tedy určit lokalizace kontaktů přesněji a hlavně názorněji pro pacienta.

7. Kde vidíte největší úspory při pořízení skeneru? Je to úspora na tiskových materiálech, času nebo díky jiným vymoženostem skeneru?

Úspora je zejména v čase. Nikoliv jen snímání vůči otiskování, ale v čase celého procesu komunikace, či výroby protetických prací. Také ve včasném odhalení a napravení chyb preparací.

8. Pro koho je lepší Trios a pro koho Primescan?

Chceme-li se pustit do okamžité ordinační výroby protetiky, pak určitě Primescan. Pro ostatní indikace je to již srovnatelné vybavení. Rychlost i výsledek skenování je srovnatelný. Bohužel pak záleží na následujícím exportu dat a softwaru pro zpracování. Pokud bych měl tedy dnes rozhodnout, který systém zvolit, budu nejprve zjišťovat cíl, kam data půjdou. Objevují se stále rozdíly v přesnosti u různých datových formátů.

9. S jakými problémy se vaše zubní ordinace během přechodu setkala a jak byly řešeny?

Prvotní problémy jsou spíše banálními chybami, které si musíte zažít, aby jste se jim příště uměl vyhnout.

 Jeden z hlavních problémů nastane až v momentě, kdy zjistíte, že jste již naprosto závislí na funkčním zařízení a náhle dojde k technické závadě. Řadu věcí si prostě musíte umět vyřešit sám, jinak jste závislý na rychlosti a dostupnosti servisu. 

Já osobně již nemohu zastavit provoz jen kvůli selhání počítače, nebo třeba přelomeného kabelu skeneru. Představte si situaci, kdy pacient čeká na termín ošetření několik měsíců a jede za Vámi třeba z Austrálie. Mnohdy stačí i třeba z Ostravy. Vy pak zjistíte, že nefunguje některý z přístrojů, který potřebujete k ošetření. 

Proto takřka každou technologii, kterou používám na denní bázi mám minimálně ve dvou exemplářích. Týká se to skenerů, počítačů, CAD/CAM fréz, pecí atd.

Děkujeme vám, pane doktore, za rozhovor.


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.