Success story MDDr. Váša & Kubeček - IO skener

Success story MDDr. Váša & Kubeček - IO skener

V každé profesi přichází moment, kdy je třeba udělat krok vpřed a objevit nové možnosti, které mohou zásadně změnit způsob, jakým pracujeme. Po osmi letech praxe se rozhodli si pořídit intraorální skener Trios 5 od 3Shape.  Podívejme se blíže na jejich zkušenosti, jak IO skener dokáže každodenní práci nejen zefektivnit, ale také zpříjemnit.

1. Proč jste se rozhodli pro pořízení intraorálního skeneru? 

"Dá se říct, že člověk pokrok úplně nezastaví a když se chceme jako zubaři držet ve stomatologii up-to-date a chceme se pořád posouvat dál, tak je to přirozený krok." vysvětluje MDDr. Váša.

Při výběru skeneru je důležité, aby koupi předcházela dohoda s vaším zubním technikem. “Řekli jsme si, co si chceme pořídit a jaké to na ně klade nároky z hlediska softwaru a licencí. Třeba náš laborant má 3Shape modelovací software. Tady to vyhrál Trios primárně právě kvůli tomu, že jsme se tak domluvili se zubním technikem.”

2. Co všechno je dnes možné s IO skenerem?

Víc variant wax-upu

"Na začátku máme díky digitalizaci a 3D tisku možnost udělat si víc variant wax-upu s různými tvary zubů. Dřív, když to technik všechno dělal ve vosku, mu vymodelování 2 wax-upů na 2 modelech zabralo celý den. Dneska je to pár kliknutí." popisuje MDDr. Váša. 

Následně se razidlovou metodou přenese tvar zubů z wax-upu do úst pacienta. Pacient tak lépe může zhodnotit, zda se mu daný návrh líbí nebo ne.

Okamžitá kontrola ze zubní laboratoře

“Posílání práce je mnohem jednodušší. V okamžiku, kdy si nejsme jistí, jestli je paralelita při můstku nebo na nějakou vícečlennou práci v pořádku, tak data odešleme, zavoláme technikovi, on se na to během 2-3 minut podívá a buď to schválí nebo nás poprosí o opětovné naskenování nebo úpravu pahýlu.”

Tím pádem pacient na úpravy nepřichází podruhé, ale během první návštěvy je možné si ověřit, zda zubní technik bude moci vyhovět požadavkům na protetickou práci.

S laskavým dovolením MDDr. Váši a Kubečka

3. Jak vypadá plánování léčby pomocí skenu

Díky digitálnímu skenování mohou nyní pacienta skenovat již během první konzultace, což umožňuje přesnější a rychlejší přípravu léčebných plánů.

“Celé workflow není dramaticky jednodušší. Všechno se to dá udělat také analogově, ale tímto způsobem můžeme být na každou situaci připraveni dopředu. Takže nás při samotné práci už teoreticky nemá co překvapit.”

4. Jak probíhalo předání skeneru od Davida Kodálíka? 

“Přijel k nám pan Kodálík, nainstaloval kompletně celý software na oba počítače, abychom z každého mohli skenovat, připojil skener a vlastně od té doby jsme mohli skenovat. U nás máme serverovou instalaci s využitím Trios Share.

“Zabralo to sice pár hodin tady v ordinaci, ale šlapalo to na první dobrou, jak mělo. Je to možná jednoduchá odpověď, ale tak to bylo 🙂.” vzpomíná MDDr. Kubeček. 

5. Jak vypadal přechod z analogového workflow na digitální? 

“Přemýšlet o tom tak, že se člověk pořídí skener a může vyhodit otiskovací hmoty, to není úplně šťastná varianta.” hovoří MDDr. Váša. “My stále konvenční otiskování máme, protože ještě pořád ty skenery nejsou na úrovni, že by se s tím dalo udělat úplně cokoliv.”

“Třeba konvenční otiskování mnohočetných implantátů je přesnější a rychlejší než skenování. To samé platí třeba pro některé případy vertikální preparace, kdy má člověk preparační hranici fakt hodně hluboko a skener prostě není schopen doskenovat hranici tam, kde jsme ji napreparovali. Při vertikální preparaci je potřeba udělat více místa s použitím retrakčního vlákna, aby ho skener viděl.” radí MDDr. Kubeček. 

6. Tip na závěr při práci s IO skenerem a digitálním prostředím? :)

"Já bych měl tip.  Když se člověk bude pořizovat skener, tak poté, než si něco vyzkouší, by měl jít na školení Honzy Hulverta do 3DK, kde se o tom spoustu dozví." doporučuje MDDr. Váša. 

“I pro ty mladší kolegy je nutné říct, že to není buď skenovat nebo otiskovat, ale že skener nám pokryje momentálně 80-90% prací a ten zbytek člověk musí otisknout. Jsou prostě situace, kdy se bez otisku neobejdeme a neumět to je podle mě docela velká škoda. K digitální technologii je třeba přistupovat s otevřenou myslí, nezapomínat na tradiční metody a být připraven na kontinuální vzdělávání”

Mnohokrát děkujeme za rozhovor a přejeme ještě hodně vydařených skenů. Práci MDDr. Jakuba Váši a MDDr. Jana Kubečka z Dentálního centra Rosmarin můžete sledovat na Instagramovém účtu a na jejich unikátním YouTube kanál(ku) “Zubní kanálek”.

 

 


Nechte si doručit ty nejnovější informace z moderní ordinace na e-mail

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a my vám dáme vědět, když se zde objeví něco nového.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.

Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.

Potvrzuji, že jsem odborníkem

Určeno odborným pracovníkům ve zdravotnictví

Tyto stránky a na nich dále obsažené informace jsou určeny odborným pracovníkům ve zdravotnictví a nejsou určeny široké – laické - veřejnosti.<br><br>Pokračováním v používání těchto stránek potvrzujete, že jste odborníkem ve smyslu §2a zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, a že jste si vědom(a) rizik, která jsou spojena s tím, že se seznámíte s informacemi takto určenými pro případ, že odborníkem nejste.